Siirry sisältöön

Hämeenlinnan seudulla koet historian havinan, luonnon läheisyyden ja upeat kulttuurikohteet

Hämeenlinnan seutu muodostuu Hämeenlinnan kaupungista sekä sen naapurikunnista Janakkalasta ja Hattulasta. Tämä kulttuurihistoriallisesti rikas alue sijaitsee keskellä Etelä-Suomea, vain noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Tampereelta. Hämeenlinnan seutu tarjoaa ympäri vuoden aitoja elämyksiä; yhdistelmän kaupungin vilskettä ja maaseudun rauhaa, uutta ja vanhaa, luontoa ja kulttuuria. 

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula tarjoavat monenlaisia aktiviteetteja vapaa-ajan viettoon. Voit tutustua alueen museoihin, näyttelyihin ja mielenkiintoisiin kulttuurikohteisiin. Ihastu upeisiin järvimaisemiin melomalla läpi koko seudun aina Janakkalasta Hämeenlinnan kautta Hattulaan. Golfin harrastajille tarjolla on peräti kuusi kenttää lyhyen ajomatkan päässä toisistaan. Ratsastuksesta ja hevosista kiinnostuneille löytyy useita talleja ja ratsastusmahdollisuuksia. Maastopyöräilijän unelmareitit kulkevat Hämeenlinnan seudun harjuilta ja metsistä. Talviaikaan kutsuvat hiihtoladut, lumikenkäily upeissa maisemissa ja jopa laskettelu tai lumilautailu Janakkalan Kalpalinnan rinteissä. 

Hämeenlinnan seudun historia hurmaa tarinoillaan ja aidoilla kohteillaan. Hämeenlinnan maamerkin, keskiaikaisen Hämeen linnan, lisäksi seudulta löytyy useita keskiaikaisia kivikirkkoja ainutlaatuisine piirteineen. Näistä tunnetuin on upeista seinämaalauksistaan kuuluisa Hattulan Pyhän Ristin kirkko. Vielä keskiaikaakin kaukaisempaan historiaan pääsee tutustumaan seudun useilla linnavuorilla, joita löytyy jokaisen kunnan alueelta. Tärkeisiin historiallisiin kohteisiin kuuluu myös Sibeliuksen syntymäkoti sekä muut Sibeliuksen lapsuuteen ja nuoruuteen liittyvät kohteet Hämeenlinnassa. 

Kulttuuria pääsee kokemaan myös muun muassa Iittala Villagessa, jossa sekä lasitaiteen että käsityön ammattilaiset kohtaavat maalaiskylän aidossa tunnelmassa. Janakkalassa kulttuuria ja historiaa yhdistää mielenkiintoinen Laurinmäen luonto- ja kulttuurialue. Ainutlaatuisen tunnelman voit myös kokea Hattulassa Lepaan viinitilalla historiallisten rakennusten ja runsaiden puutarhojen keskellä tarinoita Lepaan Annan haamusta kuunnellen. 

Hämeenlinnan seudun luontokohteet houkuttelevat ulkoilemaan ja tutustumaan lisää historiaan. Tarinoiden, huvimajojen ja ristiin rastiin kulkevien kävelyreittien Aulanko on sekä mielenkiintoinen että romanttinen kohde. Aulangon näkötornilta aukeava henkeäsalpaavan kaunis maisema on innoittanut jopa Sibeliusta sävellystyössään. Upeita luontokohteita löytyy koko seudulta Vanajaveden rannoilta, järvien ja metsälampien ympäristöistä ja suomaisemista, joista muun muassa Janakkalan Suurisuo on mainio retkikohde. 

Hattulasta löytyy yksi Suomen varuskunta-alueista ja sen läheisyydestä mielenkiintoinen Parolan Panssarimuseo. Hämeenlinnassa samaan teemaan pääsee tutustumaan Museo Militariassa ja samalla voi poiketa Linnanniemen alueen muissa museoissa, Vankilassa ja Hämeen linnassa. 

Lapsiperheiden on hauska lomailla muun muassa Janakkalan Puuhamaa-teemapuistossa, Aulangon kylpylässä Hämeenlinnassa tai Hattulassa Petäys Resortissa, josta löytyy tekemistä kaikenikäisille. Lapsille järjestetään seudulla monenlaista tapahtumaa, näistä suurimpana Hämeenlinnassa vuosittain järjestettävä lasten taidefestivaali Hippalot. 

Hämeenlinnan seutu tarjoaa kaikille jotain, ikimuistoisia elämyksiä niin yksin kuin ryhmässäkin matkustaville, pariskunnille ja perheille. Tervetuloa tutustumaan alueen tarjontaan!