Siirry sisältöön

Vanhankaupunginkoski on kulttuurihistoriallisesti merkittävä koski Helsingin vanhankaupunginselän pohjukassa. Nähtävyys keskellä Helsinkiä – lähde käymään.

Vanhankaupunginkoski virtaa siellä, minne Helsinki on alun perin perustettu. Kustaa Vaasa perusti Helsingin nykyisen Koskelan kaupunginosan paikalle, Vanhankaupunginkosken juurelle 1500-luvulla. Kosken alkuperäinen nimi on Helsinge fors eli Helsinginkoski.

Vanhankaupungin alueella riittää nähtävää niin luonnon kuin kulttuurin ystäville. Alueella on kaksi kiehtovaa museokohdetta sekä upea ulkoilualue luontopolkuineen ja lintutorneineen.

Vanhankaupunginlahden ympäristöön pääsee ratikalla Helsingin keskustasta. Alue on huikea luontokeidas keskellä Kanta-Helsinkiä. Kosken liepeiltä alkaa myös Arabianrannan puisto, joka on eräs helsinkiläisten kauneimmista virkistysalueista.

Nähtävyys keskellä Helsinkiä

Vanhankaupunginkoskella on useita vanhoja, historiallisia rakennuksia, ja vuosisatojen aikana koskessa on ollut monia myllyrakennelmia sekä patoja. Viimeisin niistä rakennettiin 1800-luvun loppupuolella. Eräässä vanhoista vedenkäsittelyrakennuksista toimii nykyään Tekniikan museo.