Siirry sisältöön

Fiskars Village on historiallinen ruukki Etelä-Suomessa Raaseporin kunnassa. Luontoa, kulttuuria, hyvää ruokaa ja juomaa – varaa matkakohteesi Fiskarsissa nyt. 

Fiskars Village sijaitsee Raaseporin kunnassa, noin 80 kilometriä länteen Pääkaupunkiseudulta. Turkuun on täältä noin 100 kilometriä – Fiskars Village onkin erinomainen vierailukohde loistavien kulkuyhteyksien päässä keskellä kauneinta Etelä-Suomen luontoa. 

Historiasta kiinnostuneet voivat tutustua alueen vanhaan arkkitehtuuriin, luonnon ystävät voivat kiertellä luontopoluilla ja tehdä melontaretkiä alueen järvillä, ja kulttuurin rakastajat voivat tutustua taiteilija- ja käsityöläisyhteisön pikkukauppoihin ja gallerioihin. Vierailun kruunaa herkullinen ravintolaillallinen.

Historiallinen vierailukohde Etelä-Suomessa

Tämän entisen rautaruukin historia ulottuu 1600-luvulle asti, kun Fiskarsjoen varteen perustettiin vesivoimala. Samoin alueen maatilojen historia ulottuu vuosisatojen taakse. Fiskarsin vanhimmat säilyneet rakennukset ovat 1800-luvulta, ja alueen rakennuskanta on entisöity perinteitä kunnioittaen. 

Luontoa Fiskars Villagessa

Fiskars Villagen seutu on epätyypillistä suomalaista luontoaluetta sikäli, että Fiskarsjoen laaksossa vallitsee hieman tavanomaista lämpimämpi eteläsuomalainen ilmasto – Fiskarsin alueella kasvaakin runsaasti muualla Suomessa vain harvaan tavattuja puu- ja kasvilajeja, ja varsinkin keväisin, kun luonto herää, tunnelma on hyvinkin keskieurooppalainen.

Fiskars sijaitsee vesireittien varrella: Fiskarsjoki laskee Suomenlahteen, ja joen yläjuoksulla parin kilometrin päässä ruukin keskustasta vastaan tulee Degersjö-järvi. Se puolestaan liittyy suurempaan Böleträsket-järveen, ja tämä vesistö muodostaakin upean melontakohteen Fiskarsin liepeille. Katso alta Bookinpointin melontatuotteet – tarjolla on esimerkiksi ilmalla täytettäviä Packraft-kanootteja sekä SUP-lautoja. 

Fiskarsin alueen luontopolut kutsuvat kaikkia lenkkeilijöitä ja ulkoilijoita. Risslan metsäpolku on noin kuuden kilometrin lenkki, joka alkaa ruukin keskustasta. Lyhyen ja helppokulkuisen Puulajipolun varrella vierailija voi tutustua yli 20 puulajiin, jotka on esitelty ja numeroitu polun varrella. 

Maastopyöräilijöitä kiehtoo Fiskars Village Trail Center, joka on 60 kilometrin maastopyöräreittien rihmasto sekä vuokraamo ruukin eteläpuolella. 

Kulttuuria ja hyvää ruokaa Fiskarsissa

1990-luvulla Fiskarsiin perustettiin taiteilijoiden ja käsityöläisten osuuskunta, ja heidän toimintansa kautta Fiskarsista on tullut käsityöpajojen ja gallerioiden keskus, jossa vierailijat saavat nautittavakseen aimo annoksen kulttuuria historiallisesti merkittävässä miljöössä. 

Ruukin alueella toimii myös muutamia laadukkaita ravintoloita sekä artesaanijuomia valmistava panimo. 

Majoitusvaihtoehtoja Fiskarissa

Bookingpointin kautta voit varata esimerkiksi hotelliyön Fiskarsissa. Läheisen Myllyjärven rannalla on varattavissa järvenrantamökki, jonka vuokraaja saa käyttöönsä myös koko Myllyjärven – järven rannalla ei ole muita asumuksia, joten täällä kelpaa meloa ja suppailla omassa rauhassaan. Myllyjärvellä on tarjolla myös Tentsile-puumajoitteita vuokralle. 

Fiskarsissa on luontoa, aktiviteetteja, kulttuuria ja yöpymismahdollisuuksia. Tule käymään!