Isojärven kansallispuiston syvät rotkolaaksot ovat vaikuttavia ja jyrkkien mäkien laelta avautuvat upeat näkymät. Lue lisää ja varaa Isojärven aktiviteetit.
Isojärven kansallispuiston korkein kohta, Vahtervuori kohoaa jopa 218 metrin korkeuteen. Tämä Pirkanmaan maakunnassa sijaitseva kansallispuisto on myös suurien korkeuserojensa vuoksi jännittävä retki- ja luontokohde eteläisessä Suomessa.
Kansallispuiston monipuoliset retkeilyreitistöt ja monien levähdyspaikkojen verkosto antavat hyvät puitteet retkille ja vaelluksille. Patikoida voi haastavia pidempiä luontoreittejä tai helppokulkuisempia lenkkejä. Kansallispuistossa retkitaukoja voi viettää useilla laavuilla, tunnelmallisilla telttailupaikoilla sekä tulentekopaikoilla.
Lähde vaeltamaan, melomaan, soutuveneilemään, suppailemaan tai maastohiihtämään kansallispuistoon ja vietä yö esimerkiksi laavussa järven rannalla. Hyvällä tuurilla retkeilijä voi nähdä vilauksen kansallispuiston tunnuseläimestä, kanadanmajavasta tai ainakin bongata majavien rakentamia lukuisia patoja.
Isojärven kansallispuisto monipuolinen vaellus- ja retkeilykohde
Kansallispuistoa halkovilla eripituisilla luontopoluilla ja -lenkeillä on ihanaa patikoida. Eri reittejä yhdistämällä voi kiertää vaikka koko kansallispuiston ja viihtyä pitkään sekä nähdä paljon. Heretyn luontopolulla voi ihailla näyttävää kolmen kiven päällä lepäävää suurta siirtolohkaretta ja nauttia eväitä idyllisellä Kannuslahden taukopaikalla, Kurkijärven rannassa. Monet kansallispuiston retkeilyreitit ovat vaativia suurten korkeuserojen vuoksi. Kaatvuoren pysäköintialueelta lähtevä Majavapolku on kansallispuiston helppokulkuisempi 3,8 kilometrin pituinen reitti.
Kansallispuiston kuudentoista kilometrin pituinen maastopyöräilyreitti houkuttelee pyöräilijöitä puiston monipuoliseen maastoon. Talvisin kansallispuistossa on mukava hiihtää. Puistoon ei ajeta latuja, mutta mäkinen maasto, järvenselät ja kapeat kannakset soveltuvat hienosti maastohiihtoon ja antavat mukavasti myös haastetta hiihtäjälle.
Kapea ja osin vuonomainen, yli 20 kilometrin pituinen Isojärvi on ihanteellinen vesistö melojille. Kansallispuiston Huhtalan torpan luoteispuolen pysäköintialueella on veneenlaskupaikka, josta voi helposti laskea kanootin vesille. Myös Kalalahdessa ja Renusaaressa on kanoottilaiturit.
Yövy Isojärven kansallispuistossa
Tilapäinen leiriytyminen on sallittu kansallispuiston telttailualueilla, laavuissa ja tulentekopaikoilla sekä niiden välittömässä läheisyydessä. Isojärven kansallispuiston telttailualueet ja laavut sijaitsevat Kuorejärvellä, Vahterjärvellä, Kalalahdessa ja Renusaaressa. Matkailuautoilijat voivat yöpyä Heretyn pysäköintialueella.
Kulttuuria ja nähtävää Isojärven kansallispuistossa
Isojärven kansallispuistossa voi tutustua perinteisiin 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa rakennettuihin arvokkaisiin hirsirakennuksiin. Esimerkiksi aikansa taitavaa hirsirakentamista edustava Huhtalan torppa on osa kansallispuiston alkuperäistä asutushistoriaa. Kansallispuiston Luutsaaren perinnetilalla voi tarkkailla lampaita ja tavata myös lampaiden kesäpaimenen.
Isojärven kansallispuiston Kalapirtti on näkemisen arvoinen rakennus. 1800-luvun alkupuolella Isojärven Luutsaaren eteläkärkeen rakennettu Kalapirtti oli aikoinaan syyskalastajien tukikohta, jossa pyydettiin ja suolattiin kalaa talven varalle.
Kansallispuiston Heretyn metsätyökämpässä voi tutustua metsien käytön historiasta kertovaan valokuvanäyttelyyn. Metsätyökämppä ja pihapiirin rakennukset, kuten talli ja sauna sekä puuliiteri ovat säilyneet alkuperäisessä asussaan. Kesäisin Heretyssä voi nauttia kesäkahvilan tarjonnasta ja siellä on myös kansallispuiston opastuspalvelut.