Siirry sisältöön

Trendikäs hissipyöräily – 5 hyvää syytä kokeilla!

Hissipyöräily on vauhdikas laji, joka sopii kaikenikäisille. Lue viisi faktaa hissipyöräilystä ja lähde kokeilemaan lajia Etelä-Suomessa Bookingpointin kautta.

1. Hissipyöräily sopii kaikenikäisille

Hissipyöräily on koko perheen laji ja siihen hurahtavat kaikenikäiset parivuotisista potkupyöräilijöistä eläkeläisiin. Jos on jo kokemusta maastopyöräilystä, hissipyöräilyn aloittaminen on helppoa. Aluksi on kuitenkin hyvä ajaa helpompia harjoittelureittejä.

Eräs hieno paikka kokeilla hissipyöräilyä koko perheen kanssa on Nuuksion Bike Park. Lapsen kanssa Bike Parkiin voi lähteä hyvillä mielin, mutta hissi- ja reittivaihtoehdot sekä lapsen pyöräilytaidot on hyvä ottaa huomioon harrastusta aloittaessa. Esimerkiksi ankkurihissin käyttö saattaa olla lapselle aluksi jännittävää. Hissipyöräilyä aloittaessa pyörän jarrujen käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen. Ohjausta voi pyytää henkilökunnalta. 

2. Hissipyöräily on luontoystävällistä

Hissipyöräily on ekologinen vapaa-ajan harrastus, joka tarjoaa vauhtia ja jännittäviä kokemuksia. Moottoria ei tarvita, vauhtia antaa alamäki ja pyörä kulkee lihasvoimalla. Lajin parissa viihtyy koko perhe ja se on hieno loma-aktiviteetti kaikenikäisille. 

Hissipyöräily tarjoaa elämyksiä ja on vapaa-ajan aktiiviurheilua, joka säväyttää huimapäisimpiäkin harrastajia. Hissipyöräilyssä on aina varaa kehittyä, ja lajin tarjoamat haasteet kasvavat mukavasti matkan varrella. Alamäkeen rullailu raikkaassa ulkoilmassa on terveellistä ja kunto kasvaa kuin huomaamatta.

3. Hissipyöräilyn perusteet oppii nopeasti

Hissipyöräilyssä noustaan hiihtohissillä ylös ja alas ajetaan pyöräilyä varten rakennettuja reittejä pitkin. Hissipyöräilyreitit jaotellaan vaikeusasteen mukaan ja reitit on merkitty värikoodein aivan kuin laskettelurinteissä. Sininen reitti on helppo ja punainen reitti vaatii jo osaamista. Esimerkiksi Etelä-Suomen Nuuksio Bikeparkissa voi ajaa monipuolisesti niin helppoja kuin teknisempiäkin reittejä. 

Hissipyöräilyä aloittelevien on hyvä lähteä harjoittelemaan hissipyöräilyn perustaitoja, kuten jarrutusta, oikeanlaista ajoasentoa, tasapainon säilyttämistä ja hissillä nousemista asiantuntevan ohjaajan kanssa. Koulutetut ohjaajat perehdyttävät lajin tekniikkaan, kertovat varusteista ja niiden käytöstä, opastavat sopivan reitin valintaan ja perehdyttävät hissien käyttöön. 

Vaikka polkupyörällä ajo sujuu ja hiihtohissin käyttökin olisi tuttua, näiden yhdistelmä saattaa jännittää aloittelijaa. Nousu hissillä pyörän kanssa on kuitenkin varsin helppoa ja apua voi aina pyytää henkilökunnalta.

4. Et tarvitse omia varusteita

Omia varusteita ei välttämättä tarvitse hankkia, Bike Parkeista on helppo vuokrata juuri oikeanlaiset välineet hissipyöräilyyn. Oikeanlaista kypärää ja muita riittäviä suojuksia on käytettävä, jotta lajin harrastaminen on mukavaa ja turvallista. Hissipyöräillessä kaatuminen on mahdollista ja vauhdin kasvaessa kumoon kupsahtaminen jo jossain määrin kuuluukin asiaan. 

Sääolosuhteet on hyvä ottaa huomioon hissipyöräilemään lähtiessä. Vaatetus on hyvä olla säänmukainen ja varustetarpeissakin sää on otettava huomioon. Henkilökunnan asiantuntemusta kannattaa aina hyödyntää varusteiden valinnassa. Jos mäkeen haluaa lähteä omalla pyörällä ja omilla varusteilla, kannattaa vuokraamosta tai lipunmyynnistä varmistaa, että omat varusteet soveltuvat hissipyöräilyyn ja pyöräilyreiteille. 

5. Hissipyöräilyssä on varaa kehittyä 

Kokeneenkin maastopyöräilijän kannattaa aloittaa hissipyöräily harjoitteluradoilta, lämmitellä ja tutustua rauhassa uuden paikan ratoihin. Hissipyöräilyn perustekniikkaan on hyvä perehtyä ennen ensimmäisiä ajoja. Esimerkiksi oikea ajoasento on tärkeää sujuvan ajamisen kannalta ja pyöräkin tottelee mukavasti kun ajoasento on oikeaoppinen. 

Hissipyöräilyn perusajoasennossa ajajan paino jakautuu tasapainoisesti molemmille jaloille. Kädet tasapainottavat asentoa ja käsien ote tangosta on rento, etusormet kannattaa pitää valmiina jarrukahvoilla. Ajaessa polvet on hyvä pitää hieman koukussa. Jalkoja ojentamalla ja koukistamalla tasataan menoa kuopissa ja kummuilla. Kehon painopistettä vaihdellen tasapainotetaan menoa esimerkiksi jyrkissä alamäissä. Keskivartalon pito on olennainen osa maastopyöräilyä. 
Selkä on suorana ja keskivartalo tiukkana, hartiat rentoina ja kyynärpäät joustavina. 
Pikkuhiljaa taitojen karttuessa vauhtiakin voi lisätä ja edetä vaativimmille hissipyöräilyreiteille. Hissipyöräilystä on helppo innostua: lajissa on aina varaa kehittyä entistäkin paremmaksi.