Siirry sisältöön

Wakeboarding eli vesilautailu, tuttavallisemmin "weikkaus" on jännittävä ja helposti kokeiltava vesiurheilulaji. Lue lisää ja lähde kokeilemaan.

1. Mikä ihmeen wakeboarding?

Wakeboarding on maailmanlaajuisesti suosittu vesiurheilulaji, joka muotoutui lautailulajien kuten vesihiihdon, lumilautailun ja surffauksen pohjalta. Wakeboardingia voi kokeilla matalalla kynnyksellä ja se on monipuolinen sekä haasteellinen laji, jossa on varaa kehittyä vaikka SM-tasolle saakka.

Wakeboardingissa lautaillaan esimerkiksi vaijerilinjan varassa veden pinnalla kulkevaa rataa pitkin. Wakeboarding-ratoja on eritasoisia, aloittelijoille sopivia ja haasteellisimpia ratoja, joiden kelluvilla rampeilla ja lumilautarinteiden esteiden kaltaisilla vesiesteillä on kutkuttavan jännittävää temppuilla.

2. Onko wakeboarding vaikeaa oppia?

Wakeboarding on suosittu vesilautailulaji, joka on helppo oppia ja sopii kaikille. Jos hallitsee lumilautailun, pärjää myös hyvin wakeboardin kyydissä ja vaikka ei olisi koskaan lumilautaillut, vesilautailu onnistuu todennäköisesti hyvin. Kokemattomamman kannattaa opetella ensin hieman lajin tekniikkaa ja käydä esimerkiksi alkeiskurssilla. Ilman kurssiakin voi lajia kokeilla ja ensikertalainen saa aina opastusta.

Erilaiset wakeboard-radat antavat vaihtelua ja haasteita vesilautailuun. Aloittelijoille sopivat radat perehdyttävät lempeästi lajiin ja niiden jälkeen voi edetä pikkuhiljaa erilaisille esteille ja haastaville hyppyreille. Moni etenee nopeastikin vaativimpiin temppuihin ja voltteja tekemään.

3. Onko wakeboarding turvallista?

Wakeboarding on turvallinen laji. Vetokaapelilaitteen ohjaaja voi ohjeistaa radalla lautailevaa rannalta käsin ja lautailija voi milloin tahansa halutessaan pysäyttää vauhdin päästämällä irti vetonarusta. Kaatuminen ei ole vaarallista ja pelastusliivit pitävät lautailijan veden pinnalla. Kaatuessa kannattaa kuitenkin muistaa pitää suu kiinni, ettei hengästyneenä niele suuria määriä vettä.

Kun taidot karttuvat ja vauhti lisääntyy, voi kaatuminen jo tuntuakin. Wakeboardaajat kuitenkin loukkaantuvat harvoin, koska lautailija on itse ohjaksissa, ja vaikkapa volttia ei tule tehtyä vahingossa.

4. Onko wakeboarding hyvää treeniä?

Wakeboardaus on mahtava ja fyysisesti vaativa ulkoilmalaji, jonka parissa niin keho kuin mielikin pysyy vireessä. Hyvä kehonhallinta auttaa lajissa, ja esimerkiksi laudan hallinta ja kääntyminen on helpompaa kun käsissä ja kehossa on voimaa. Wakeboardaus onkin paitsi hauskaa, myös tehokas koko vartalon treeni ja kehittää ketteryyttä, lihashallintaa sekä harjoittaa tasapainoa.

Lajiin voi tutustua omaan tahtiin ja pikkuhiljaa kehittää kehonhallintaa sekä koordinaatiota. Vauhtia lisäämällä sekä erilaisia temppuja opettelemalla weikkaukseen voi lisätä fyysistä haastetta juuri niin paljon kuin haluaa.

5. Missä kokeilla ja harrastaa?

Etelä-Suomessa wakeboardingia voi kokeilla ja harrastaa muun muassa Helsingin Hietsussa ja Espoossa Laguunin parkissa, joista voi vuokrata tarvittavat välineet paikanpäältä ja myös saada opastusta. Vesilautailemaan lähtiessä kannattaa ottaa mukaan oma juomapullo ja pyyhe sekä runsaasti iloista kokeilumieltä.

Vesilautailua voi hyvin kokeilla itsenäisesti, mutta myös wakeboardingin alkeiskurssi on loistava tapa aloittaa lajin harrastaminen. Kurssilla tapaa muita lajin aloittelijoita ja saa vertaistukea samassa tilanteessa olevilta. Asiantuntijan apua kannattaa hyödyntää myös jos haluaa kehittyä nopeasti ja oppia tehokkaasti lajin salat.